perjantai 5. joulukuuta 2014

Tunti lasikopissa

Eilen illalla vietin tunnin lasikopissa Narinkkatorilla:


Paikka on Pop up -Taideyliopisto, joka toimii vieläkin muutaman päivän (1.–9.12.). Olin Taideyliopiston IssueX-lehden edustajana tilaisuudessa, jota mainostettiin näin: "Tule kuuntelemaan, mikä on taiteen merkitys yhteiskunnassa. Puhutaanko taiteesta tarpeeksi? Keskustelijoina Taideylipiston rehtori Tiina Rosenberg, vararehtori Paula Tuovinen ja taidekriitikko Otso Kantokorpi." Tässä keskustelukumppanini:


Rosenberg vasemmalla ja Tuovinen oikealla. Keskustelu oli leppoisaa ja polveili moneen suuntaan. Oli minulla valmiita kysymyksiäkin, mutta emme me niistä juurikaan puhuneet:
1) Kulttuurijournalismin kriisistä ja jopa tuhoutumisesta on puhuttu viime vuosina paljon. Mitkä ovat mielestäsi taiteen ja taiteesta kirjoittamisen suhteen keskeisimmät ulottuvuudet? 
2) Taide on tottunut puolustamaan autonomiaansa. Onko tämä tuottanut mahdollisesti eristyneisyyttä muusta yhteiskunnallisesta keskustelusta? Ja jos, miten tätä eristyneisyyttä voisi murtaa? Vai pitäisikö niin tehdä? 
3) Yksi kulttuurijournalismin keskeinen alue on ollut kritiikki, jota on 2010-luvulla ajettu mediassa voimakkaasti alas. Mikä  on mielestäsi kritiikin merkitys nykyään? Ja jos se pitäisi pelastaa, mihin suuntaan sitä voisi kehittää? Osaatko kuvitella kritiikille ihan uusia muotoja? 
4) Julkisuudessa taiteen neromytologiasta on siirrytty kapitalistissävyiseen tähtikulttiin. Pitäisikö tätä pystyä murtamaan ja millä keinoin? 
5) Miltei kaikkia taiteenlajeja on pidetty elitistisinä. Onko taide tuomittu olemaan herrojen herkkua? Millä keinoin raja-aitoja ja ennakkoasenteita voisi murtaa?
6) IssueX on julkaissut pelkkiä teemanumeroita. Millaisia teemoja voisi/tulisi/pitäisi käsitellä ylipäätään…
Yleisöäkin oli koko ajan, muutama tyyppi koko tunnin ajan:


Olipa mukana vähän interaktiivisuuttakin. Kun Rosenberg puhui populaarikulttuurin ja korkeakulttuurin liudentumisesta, minä vähän provosoin ja kysyin hänen suhdettaan heavymusiikkiin. Hän tunnusti, että ehkä juuri heavy on hänelle se musta piste. Yksi kuuntelija iski ikkunaan nopeasti kyhäämänsä paperilapun: "Kuuntele Bad Brains, niin mieli muuttuu."


Niin, että kaikki ennakkoluuloiset nyt kuuntelemaan Bad Brainsiatästä linkistä I Against I vuodelta 1986. Tiedä nyt sitten, onko Bad Brains varsinasta heavya, mutta tähän bändiin minäkin ihastuin YLE Teemalla parhaillaana pyörivässä Foo Fighters -dokkarissa Sonic Highways.
Mutta takaisin asiaan. Viimeisen kysymykseni sain esitettyä, ja kysyin sitä nimenomaan henkilökohtaisena: Mistä teemasta juuri nyt haluaisit itse lukea? Rosenberg: Taide ja politiikka... ja sitten vähän ajan kuluttua täsmennettynä: Vallankumous. Tuovinen: Taiteilija ja julkisuus.
Näitä odotellessa hyvää itsenäisyyspäivää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti