tiistai 3. heinäkuuta 2012

Virossa 73 & Arkkitehtuuria 28: Valve Pormeister -päivä

Sunnuntaina tein pienen arkkitehtuuriretken Tallinnan lähelle Sakuun ja Kurtnaan (Sakun kylä). 
Olen aina suuresti ihaillut virolaisen arkkitehtuurin grand old ladyn, Valve Pormeisterin (1922–2002) töitä, ja yksi merkittävimmistä 1960-luvun virolaisen maaseudun julkisen arkkitehtuurin kohteista on hänen suunnittelemansa Kurtnan siipikarjakasvatuksen koeaseman päärakennus
Ympäröivä luonto on hieno, ja pohjoismaisen orgaanisen arkkitehtuurin ystävänä Pormeister on myös huomioinut sen. Tämä vuonna 1965 suunniteltu ja seuraavana vuonna valmistunut rakennus on myös onneksi hyvässä kunnossa, koska siinä toimii nykyään tilaushotelli ja -juhlapalvelu:




Ja sitten Sakun keskustaan, jossa sijaitsee Pormeisterin vuosina 1968–69 suunnittelema Viron maanviljelyksen ja maanparannuksen tieteellisen tutkimuksen instituutin (EMMTUI – voi tätä neuvostobyrokratiaa) taimenkasvatusasema, joka valmistui vuonna 1974. Hyvässä kunnossa oli sekin:


  
Samaisella lafkallla oli myös Pormeisterin vuonna 1964 suunnittelema ja vuonna 1968 valmistunut edustus- ja näyttelytila, mutta se oli hylätty ja surkeassa kunnossa – osin jopa palanut:



Instituutin päärakennus on tavallaan arkkitehtuuria sekin. Kyseessä on stalinistisen uusklassismin huikea näyte, 82-metrisellä fasadilla varustettu leningradilaisen Giproselhosstroi-toimiston tyyppirakennus vuodelta 1952. Se valmistui vuonna 1959, jolloin tällaista koristeellista uusklassismia ei juurikaan enää tehty:



***

Ja nyt on muuten jääkaappi täynnä juustoa. Tuli nimittäin samalla matkalla käytyä Esko Talun juustolassa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti