tiistai 6. maaliskuuta 2012

Julkaistua 273 & Näyttelykuvia 603: Erokirjeen karu kohtalo: ammutaan ja syötetään papukaijalle!

Viime torstaina matkasin EMMA – Espoon modernin taiteen museoon, jossa oli Sophie Callen (s. 1953) näyttelyn Take Care of Yourself (2.3.–10.6.) pressitilaisuus. Myös taiteilija itse oli paikalla ja kertoi tilaisuudessa teoksen syntyvaiheista:


Perjantaiaamuna piti sitten kirjoittaa juttu, jotta se ehtisi eiliseen Kauppalehteen, jossa se sitten ilmestyikin (alkuperäinen otsikkoni 'Parisuhteen loppumisen antropologiaa' olisi paremmin kuvannut Callen työskentelytapaa, mutta taittaja oli ilmeisesti tarvinnut pidemmän):

Erokirjeen karu kohtalo: ammutaan ja syötetään papukaijalle! 

Mitä kaikkea voikaan tapahtua, kun mies katkaisee suhteensa nykytaitelijaan sähköpostin välityksellä? 

Ranskan ehkä tunnetuin nykytaiteilija, Sophie Calle (s. 1953) on tunnettu väliin aika monimutkaisistakin teoksista, joissa hän lähtee selvittelemään kulloistakin, usein omaan henkilöhistoriaansa kytkeytyvää teemaansa vähän kuin salapoliisi.
Calle ei kuitenkaan ole narsisti, joka tekee itsestään taidetta ja julkisuushahmoa – päinvastoin, sillä hän ei ole koskaan ollut kovin innokas esiintymään tai antamaan haastatteluita. Hän tuntuu lähtevän omasta henkilöhistoriastaan pikemminkin sen takia, että perusta on siten tuttu ja kysymykset aitoja. Tulokset sen sijaan keriytyvät auki toisinaan yllättäviinkin suuntiin ja paljastavat erilaisia yhteiskunnan ja ihmissuhteiden rakenteita ja puhetapoja.
Vuoden 2007 Venetsian biennaalin puhutuin teos oli Callen Take Care of Yourself, joka on sittemmin kiertänyt maailmaa yli kymmenessä paikassa – saapuakseen nyt myös Suomeen.
Kaikki alkoi siitä, kun Calle sai miesystävältään sähköpostin, jossa tämä ilmoitti suhteen loppumisesta. Lopussa todettiin: ”Pidä huolta itsestäsi.” Calle näytti kirjettä parille ystävälleen ja sai sitten idean: tässähän oli eväät taideteokseen. Lopulta erokirjeen luki kaikkineen 107 eri aloilla toimivaa naista, jotka tekivät siitä nimenomaan omaan alaansa liittyen analyysiin. Callella oli tiukat parametrit. Hän ei halunnut kuulla puhetta kommentoijien tunteista vaan ainoastaan tulkinnan tekstistä heidän omasta näkökulmastaan. Kielitieteilijän piti tutkia kirjeen kieltä, taikurin tehdä paperin avulla taikatemppu, säveltäjän säveltää teksti…

Take Care of Yourself: Tangolaulaja.

– Minulla on omat tunteeni enkä tarvitse muiden tunteita. Kyse ei ollut myöskään kostosta, on Calle todennut haastattelussa.
Lopputulos on huikea. Videoiden ja valokuvien sekä tekstiplanssien kooste avaa aivan uudella tavalla sitä, miten eri kulttuurin ja yhteiskunnan osa-alueet avaavat samaa useimmille meistä niin tuttua teemaa.
Calle ei myöskään ole haudanvakava. Jätti-installaatiossa on mukana paljon huumoria: videolla ampuja ampuu pienoiskiväärillä 50 metrin päästä kolme laukausta kohti kirjettä rei’ittäen tarkasti siinä kolme kertaa esiintyvän sanan ’rakkaus’. Koko tarina loppuu videoon Brenda-nimisestä papukaijasta, joka silppuaa ja syö kirjeen.
Projekti on epäilemättä ollut terapeuttinenkin tekijälleen – mutta luulen, että se on sitä monelle katsojallekin. Suurin osa meistä on nykyään saanut ja lähettänyt erilaisia eroviestejä. Videoista, valokuvista ja tekstistä koostunut nykytaideinstallaatio voi liittyä elämäämme paljon enemmän kuin Taistelevat metsot konsanaan ja saada meidät ihan oikeasti pohtimaan monia asioita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti