maanantai 29. elokuuta 2011

Näyttelykuvia 446: Taidekin voi olla hauskaa

Maanantaisin on yleensä kriitikon vapaapäivä, koska galleriat ovat kiinni. Helsingissä poikkeuksen muodostaa kuitenkin Kuvataideakatemian Galleria FAFA, joka on avoinna joka päivä. Niinpä piipahdinkin siellä tänään katsomassa Tärähtäneiden Ämmien (Katriina Haikala & Vilma Metteri) näyttelyä Funny Games – Koti, nainen ja hauskat leikit (26.8.–11.9). Näin he kertovat tekevänsä: "Tärähtäneet Ämmät tarkastelevat naiseutta äitiyden ideaalin, ihanne-elämäntavan ja sosiaalisen median avulla rakennetun identiteetin kautta." Ja näin he myös he tekevät. Näyttely on sitä paitsi poikkeuksellisen hauska – huumori on nimittäin kuvataiteessa oikeasti aika vaikea laji: 


Sen lisäksi, että ironiset naisten rooleja tutkivat teokset olivat aidosti aika hersyviä, oli taiteen taito- ja käsityöulottuvuus myös kunniassaan. Oivaltavissa duuneissa oli nähty vaivaa ja mietitty toteutusta kuten vaikkapa tässä pullavapaudenpatsaassa:



Siis oikein hauska näyttely, mutta on se kuitenkin todettava, että Tärähtäneiden Ämmien yhteiskunnalliset kommentit tuppaavat jäämään vähän sivulauseiksi. Ei tämä näyttely mikään maailmaa muuttava kokemus ollut. Guerrilla Girlsien räjähtävämpää voimaa heillä ei ainakaan vielä ole arsenaalissaan. Tärähtäneiden Ämmien kanssa tulee vähän sellainen Todella upeeta -olo, mutta kyllähän senkin kanssa viihtyy ja miettii joskus isompiakin kysymyksiä. Ehkä olen nyt vain vähän liian ryppyotsainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti